Publicat pe

Cum se încarcă corect o arbaletă

Încărcarea unei arbalete nu reprezintă doar modul de tragere al corzii înainte de a trage, ci te poate ajuta să înțelegi mai bine ceea ce este potrivit pentru tine. Pe scurt, deteminând câtă putere de tragere poți să restrângi gama de arbalete care ți se potrivește și să faci o alegere mai bună. De exemplu, dacă datorită unor probleme cu spatele, nu poți ridica o greutate prea mare, va trebui să elimini toate modelele care nu au inclus sau au posibilitatea de montare a unui dispozitiv de încărcare cu manivelă. În acest articol vom încerca să îți explicăm modul în care se încarcă diferitele modele de arbaletă pentru a putea decide cât mai informat cu putință.

Există trei modalități de a încărca o arbaletă 

  • cu mâna liberă, fără nici un ajutor suplimentar
  • cu un dispozitiv de încărcare tip frânghie fie de sine stătător sau integrat în arbaletă ce de obicei reduce forța necesară cu până la 50%
  • cu un dispozitiv de încărcare cu manivelă care este integrat în corpul arbaletei și care reduce forța de încărcare cu aproape 90%


Una sau mai multe dintre aceste trei modalități de încărcare se aplică tututor arbaletelor de pe piață, cu mici diferențe de compatibilitate de la un producător la altul. Așa că indiferent dacă alegi o arbaletă recurve, una compound sau una cu brațe de tip reverse, este bine să cunoști și să înțelegi toate modurile de încărcare. Sunt două aspecte care sunt absolut universal valabile indiferent de model, tip sau producător. Întotdeauna trebuie să te asiguri că piciorul este bine fixat în sprijinul de picior înainte de a începe operațiunea de încărcare. În al doilea rând, trebuie să te asiguri că siguranța este trecută pe poziția de tragere (Fire).

#1 Încărcarea unei arbalete cu mâna liberă

Avantaje

este o operațiune rapidă și nu necesită nici un fel de scule sau unelte

Dezavantaje

poate suprasolicita degetele
nu poți fi sigur că încarci perfect de fiecare dată
există posibilitatea de a elibera coarda în gol
în timp aciditatea sau murdăria de pe degete pot deteriora coarda
Este fără îndoială cea mai rapidă metodă, dar în același timp și cea mai susceptibilă la erori. Consistență în ce privește încărcarea este extrem de importantă pentru precizie de tragere și performanța în timp a arbaletei. O încărcare care nu este perfect simetrică de fiecare dată poate cauza în timp la deteriorarea mecanismului de siguranță care ulterior poate duce la eliberarea în gol a săgeții și astfel la deteriorarea brațelor. Energia stocată în brațe la încărcare trebuie transferată săgeții. Atunci când se eliberează coarda în gol, energia se întoarce în brațe, generează vibrații puternice nedorite, cauzează fisuri microscopice ce după mai mult timp duc la ruperea brațelor.

O recomandare pentru cei care preferă această metodă este să marcheze marginile cursei de rulare pe coarda cu un marker astfel încât se pot asigura că încărcarea este simetrică. De asemenea asigură-te că ai auzit click-ul mecanismului de siguranță înainte de a elibera coarda.

IMPORTANT – Arbaletele cu brațe de tip reverse, de ex CP400, nu pot fi încărcate cu mâna liberă datorită geometriei, a cursei de încărcare foarte scurte și curbei de putere extrem de abruptă.

#2 Încărcarea unei arbalete cu mecanism tip frânghie


Avantaje

mult mai ieftin decât mecanismul cu manivelă
ușor de utilizat și relativ silențios
reduce forța de încărcare necesară cu până la 50%
îmbunătățește semnificativ consistența
posibilitatea de a elibera coarda în gol este minimă

Dezavantaje

dacă frânghia nu este corect ajustată atunci este relativ greu de încărcat, dacă nu imposibil
în funcție de calitatea materialului, s-ar putea ca la un moment dat să fie necesară înlocuirea
După cum ați putut vedea și în videoclipul de mai sus încărcarea unei arbalete cu un mecanism de tip frânghie este cea mai populară metodă la un preț accesibil. Sunt disponibile o multitudine de mecanisme tip frânghie și, cu câteva mici excepții – de ex Man Kung folosește un model proprietar, sunt compatibile de la un producător la altul. Înainte de a utiliza un mecanism de încărcare tip frânghie se recomadă ajustarea frânghiei astfel încât să se potrivească perfect modelului respectiv de arbaletă, operațiune simplă ce constă în realizarea unui nod suplimentar în frânghie. În caz contrar este posibil să nu puteți încărca până la final arbaleta.

Prin sistemul de pârghii creat forța de încărcare necesară se reduce la jumătate, ceea ce înseamnă că pentru încărcarea unei arbalete cu puterea de tragere de 185 lbs este necesară doar o fortă de 92.5 lbs ( aprox 42 kg). În același timp modul de încărcare solicită mușchii mai puternici ai corpului uman, precum cei abdominali, ai spatelui și ai picioarelor, combinați cu cei ai brațelor, și astfel se crează o pârghie eficientă. Asigurați-vă întotdeauna de prinderea perfectă a cârligelor pe coardă și încercați pe cât posibil să trageți din ambele părți cu aceeași forță.

#3 Încărcarea unei arbalete cu un mecanism cu manivelă


Avantaje

necesită un efort minim pentru încărcarea arbaletei
consistență excelentă la fiecare încărcare
este aproape imposibil să eliberezi coarda în gol
de obicei integrată în corpul arbaletei și extrem de ușor de utilizat
recomandată pentru vânători, dar excelentă și pentru cei cu probleme ale spatelui sau juniori


Dezavantaje

nu este suficient de rapid pentru unii
în anumite modele clicker-ul este destul de zgomotos
destul de scumpă
În general mecanismele de încărcare cu manivelă sunt integrate în corpul arbaletei și necesită o forță de încărcare de 5-17 lbs (2.2-7.7 kg) în funcție de producător. Fiecare producător vinde un model specific pentru marca respectivă, uneori chiar și pentru o gama specifică a unui producător, deci nu există o compatibilitate între diferite modele.

Concluzie


Dacă ai parcurs cu atenție acest articol atunci încărcarea unei arbalete nu mai este un mister pentru tine. Diferitele modalități sunt relativ simple de realizat și se potrivesc în funcție de situație aproape tuturor. Puterea de încărcare nu mai este o problemă atunci când te decizi ce arbaletă să cumperi. Determinarea modului de încărcare utilizat ține mai mult de preferința personală și de condiția fizică.