Cum să lipești pene de plastic pe săgeți

Cele mai utilizate pene pentru echipamentul de tir sportiv sunt cele din plastic. Durabile, rezistente, ieftine și ușor de utilizat, există disponibile o multitudine de forme, culori, dimensiuni de la mai mulți producători. Penele de plastic pot fi utilizate indiferent de condițiile meteo și de nivelul de experiență al arcașului – se pretează pentru arcașii începători, și de asemenea majoritatea arcașilor de top pe compound sau recurve le folosesc.

La exterior penele de dimensiuni reduse cu o suprafață minimă nu reduc din viteza săgeții și în același timp stabilizează shaft-ul la distanțe mari. Cele de dimensiuni mai mari sunt folosite la interior pentru o stabilizare mai rapidă deoarece și distanța de tragere și implicit zborul săgeții sunt reduse.

Echipament necesar

Pentru a lipi pene vei avea nevoie de

  • pene de plastic de același tip și dimensiune
  • shaft-uri de săgeți
  • adeziv pentru pene
  • aparat de pus pene
  • proasope de hârtie
  • un creion

Înainte de a începe asigură-te că shaft-urile de săgeți sunt curate și lipsite de grăsimi. Astfel adezivul se va lipi mai bine și penele vor fi avea o durată de utilizare mai lungă. Dacă vei utiliza arrow wraps va trebui să le lipești înainte de a lipi pene. De asemenea shaft-urile trebuie să aibă instalate nock-urile, necesare pentru a utiliza aparatul de pus pene.

În mod uzual se folosesc 3 pene dintre care una, cea conductoare, este de culoare diferită. Celelalte două, de obicei paralele cu crosa arcului, sunt de aceeași culoare.

#1 Pregătirea aparatului de pus pene

Folosește o suprafață plată pentru a amplasarea aparatului de pus pene. Introdu un shaft în aparat și decide distanța de la nock până la pană – de obicei 2 cm, dar poți experimenta dacă dorești. Dacă clema aparatului de pus pene are o riglă inclusă atunci folosește-o pe aceasta ca referință. Dacă nu, cu un creion trasează o linie pentru distanța dorită.

#2 Adeziv

Prinde o pană în clema aparatului de săgeți, asigură-te că este poziționată corect și aplică adezivul într-un strat subțire.

#3 Aplică pana

Poziționează pana în aparatul de pus pene deasupra shaft-ului astfel încât să apese uniform asupra acestuia și că adezivul aderă cât mai uniform. Dacă există exces utilizează un prosop de hârtie pentru a îl șterge.

#4 Uscare

Lasă adezivul să se usuce câteva minute și apoi, cu grijă, eliberează pana din clemă.

#5 Repetă procedura

Rotește shaft-ul cu 120 de grade, majoritatea aparatelor de pus pene au un sistem cu click pentru o mai bună orientare, și repetă procedura cu următoarele două pene.

#6 Verificare

Asigură-te că penele sunt aliniate corect, de obicei nock-urile au un punct de referință pentru pana conductoare, și că adezivul a aderat în intregime la shaft.

#7 Uscare finală

Este de preferat să adaugi un punct minuscul la capătul din față al penei pentru a crește rezistența acestora în timp. Înainte de utilizare este bine să aștepți câteva ore pentru uscarea finală înainte de a folosi săgețile.