Arcul recurve: lungimea braţelor recomandată

După ce am discutat despre determinarea lungimii de tragere şi despre puterea de tragere recomandată pentru un arc recurve, este cazul să amintim şi de lungimea braţelor recomandată în funcţie de înălţime. Acest aspect este important pentru a obţine eficienţa maximă din arcul nostru şi pentru a nu deteriora echipamentul achiziţionat.

În funcţie de lungimea de tragere determinată se recomandă următoarele lungimi ale braţelor, şi implicit al arcului recurve.

Lungime de tragere calculată Lungime arc/braţe recomandată
14-16 inch 48 inch
17-20 inch 54 inch
20-22 inch 58 inch
22-24 inch 62 inch
24-26 inch 64-66 inch
26-28 inch 66-68 inch
28-30 inch 68-70 inch
31+ inch 70-72 inch

 

Pentru a înţelege mai bine ce se întâmplă cu braţele unui arc în momentul tragerii, aruncaţi o privire la imaginea de mai sus.

  • în imaginea din stânga arcul nu este tras până la lungimea de tragere recomandată, ceea ce înseamnă că este prea lung pentru arcaş; nu se obţine performanţa maximă din braţe, puterea de tragere reală este mai mică decât cea menţionată pe acestea
  • în cea din centru arcul este corespunzător pentru arcaş
  • în imaginea din dreapta arcul este mult prea scurt pentru lungimea de tragere a arcaşului şi este tras prea mult pentru cât ar permite braţele în mod normal, rezultând în timp o uzură suplimentară ce poate conduce chiar la ruperea sau deformarea braţelor; ruperea braţelor înseamnă un accident destul de neplăcut, iar deformarea afectează semnificativ precizia de tragere.