Arcul recurve: puterea de tragere recomandată

Puterea de tragere reprezintă forța necesară pentru a trage coarda unui arc până la punctul de ancorare. Simplificând la extrem acă de ex puterea de tragere a unui arc este de 50 lbs pentru a îl putea folosi trebuie să fii capabil să ridici un sac de 50 lbs (aprox 23 kg) cu o singură mână în mod repetat. Orice arcaș îți va spune că un arc mai puternic înseamnă o săgeată mai rapidă, precum și posibilitatea de a utiliza săgeți mai grele ce tind să fie mai stabile și să înmagazineze mai multă energie cinetică.

Dar viteza săgeții și energia cinetică sporite nu înseamnă totul în tir cu arcul. O putere de tragere prea mare, nepotrivită în ce privește conformația corpului și vârsta arcașului, crește posibilitatea de a nu învăța modul corect de tragere cu arcul datorită faptului că vei obosi repede și/sau nu vei putea trage arcul în poziția de ancorare corespunzătoare. În plus, cu o putere de tragere exagerată poți chiar să te rănești pe tine – poate cauza probleme cu încheieturile, și pe cei din jurul tău – poți scăpa săgeata într-o eliberare prematură fără a putea prevedea unde anume va ajunge.

De aceea pentru începători avem recomandările de mai jos în ce privește puterea de tragere recomandată.

Arcaș sex/vârstă Greutate corporală Putere tragere recomandată
Copii de vârstă mică 22-30 kg 10-15 lbs
Copii de vârstă medie 30-45 kg 15-25 lbs
Femei 45-59 kg 25-35 lbs
Femei 59-75 kg 25-35 lbs
Femei 75+ kg 30-45 lbs
Bărbați 55-70 kg 30-45 lbs
Bărbați 70-80 kg 40-55 lbs
Bărbați 80+ kg 45-60 lbs

Nu uita de asemenea că puterea de tragere maximă pe care o poți trage va crește odată cu experiența. Cu cât tragi mai mult, cu atât condiția fizică și experiența își vor spune cuvântul și la un moment dat vei putea să treci la o putere de tragere mai mare.