Arcul compound: determinarea lungimii de tragere

Înainte de toate, trebuie să știți că un arc compound va avea o lungime de tragere fixă, o lungime la care se oprește și ajunge la “zid”, unde intră în acțiune și let-off-ul.

Spre deosebire de arcurile recurve, arcurile compound nu pot fi trase mai puțin decât lungimea de tragere setată și nu se recomandă această practică datorită riscurilor implicate — eliberarea greșită a corzii, posibilitatea de rănire a arcașului. De aceea lungimea de tragere se personalizează pentru un fiecare arcaș în parte.

Pentru a afla lungimea de tragere, măsoară lungimea brațelor în inch sau în cm și împarte la 2,54. Deschide brațele în lateral, cu palmele în față, fără să forțezi. Roagă pe cineva să te ajute și să măsoare de la degetul mijlociu al unei mâini până la celălalt deget mijlociu al celeilalte mâini. Vezi imaginea de mai sus pentru un exemplu de măsurare corectă.

 Arcul compound: determinarea lungimii de tragere
Masurarea lungimii de tragere in mod corect

Odată determinată această lungime în inch, împarte la 2,5. Aceasta este lungimea ta de tragere și cea la care va trebui reglat arcul compound pe care îl vei utiliza. Nu folosi o lungime de tragere mai mare decât cea proprie corpului tău, vei avea o poziție de tragere defectuoasă și care va fi greu de corectat pe viitor, nu vei avea o precizie extraordinară și este posibil ca, în revenire, coarda să te lovească peste antebraț.

Motivul pentru care unii arcași folosesc o lungime de tragere mai mare decât cea corectă este dorința de a obține o viteză de tragere mai mare, dar dezavantajele sunt prea mari pentru a nu fi luate în considerare și câțiva fps în plus nu vor ajuta prea mult per total.

Există câteva motive pentru care lungimea de tragere, deși setată corect, nu va fi corespunzătoare.

  • Aliniere incorectă. Sunt brațul în care ții arcul și umerii într-o linie dreaptă? Cotul mâinii care trage de coardă este sub înălțimea capului?
  • Utilizarea unui D-loop prea lung. Realizarea unui D-loop corespunzător este crucială privind lungimea de tragere, de aceea nu lungi prea mult D-loop-ul, ci doar atât cât nock-ul săgeții și capătul release-ului să încapă confortabil.
  • Release prea lung. Majoritatea release-urilor au posibilitatea de a ajusta lungimea brațului ce se termină cu cleștele, nu lungi prea mult acest braț.