Determinarea ochiului dominant pentru tir cu arcul

Majoritatea oamenilor vor avea o preferinţă vizuală pentru unul dintre ochi, la fel ca şi în cazul mâinii cu care scrii. Ochiul respectiv este numit ochiul dominant şi este extrem de important să cunoşti care dintre cei doi ochi este cel dominant înainte de a alege un arc.

Dacă eşti dreptaci atunci când scrii, nu este obligatoriu ca ochiul tău dominant să fie cel drept. Aceeaşi situaţie se aplică şi stângacilor. În general aproximativ 2/3 dintre indivizi au ca ochi dominant dreptul, 1/3 pe cel stâng şi un procent extrem de mic au vedere ambidextră perfectă. De aceea este important să îţi determini ochiul dominant printr-un exerciţiu simplu.

Determinarea ochiului dominant pentru tir cu arc

Determinarea ochiului dominant pentru tir cu arcul

Întinde braţele în faţă şi realizează cu palmele un mic triunghi ca în imaginea alăturată — foloseşte degetele mare şi arătător de la fiecare mână.

Fixează prin triunghiul astfel format un obiect la 6-7 metri în faţa ta. Poţi folosi centrul ţintei de tir cu arcul, o clanţă de la uşă, adaptează-te în funcţie de mediul înconjurător.

Determinarea ochiului dominant pentru tir cu arcul

Închide ochiul stâng. Dacă ai în continuare în câmpul vizual obiectul pe care te-ai concentrat, atunci ochiul tău dominant este dreptul. Dacă trebuie să mişti mâna pentru a vedea din nou ţinta, atunci cel mai probabil ai ochiul dominant stâng.

Încearcă din nou experimentul, de data aceasta închizând ochiul drept, şi compară rezultatele.

Întrebări frecvente

#1 De ce este important să determin ochiul dominant? Când trage corect, un arcaş va avea ambii ochi deschişi, astfel va vedea mai bine ţinta. Dacă arcul pe care îl foloseşti nu este ales corect pentru ochiul tău dominant, nu vei vedea pin-ul sistemului de ochire şi ţinta pe aceeaşi linie, şi, încercând instinctiv să corectezi această problemă, vei avea vedere dublă.

#2 Cu ce mână trag de coardă arcaşii dreptaci/stângaci? Un arcaş ce are ochiul dominant drept va ţine crosa în mâna stângă şi va trage de coardă cu mâna dreaptă (fig #1). Un arcaş cu ochiul dominant stâng va ţine crosa în mâna dreaptă şi va trage de coardă cu mâna stângă(fig #2). Pentru clarificare vezi imaginea următoare

Determinarea ochiului dominant pentru tir cu arcul

#3 Dacă am ochiul dominant stâng, dar sunt dreptaci ar trebui să folosesc echipament pentru dreptaci? Ochiul dominant este cel care dictează tipul de crosă utilizat. Întotdeauna.

Un videoclip care explică determinarea ochiului dominant printr-o metodă asemănătoare celei descrise în acest articol, pentru cei care aveau eventuale nelămuriri.